Saveti za traženje posla

Kako ne treba da izgleda tvoj CV

18.03.2024.
3 min

U procesu traženja posla, tvoj CV predstavlja ključni dokument koji ostavlja prvi utisak na potencijalnog poslodavca. On je prva tačka kontakta i često jedina koja određuje da li će se poslodavac odlučiti za dalje krugove intervjua sa tobom.

Kako ne treba da izgleda tvoj CV

Foto: Startuj.infostud.com (Shutterstock)

Međutim, postoje neke uobičajene greške koje se često prave prilikom pisanja CV-ja. U ovom tekstu ćemo navesti neke od njih i ponuditi rešenje.

1. Netačne ili neprecizne informacije

Prilikom pisanja CV-ja, važno je da sve informacije budu tačne i proverljive. Netačne ili neprecizne informacije mogu dovesti do gubitka poverenja kod poslodavca i smanjuju šanse da ostatak sadržaja bude prihvaćen kao legitiman.

2. Gramatičke greške: Nepravilna gramatika ili pravopis

Ukoliko se u tvom CV-ju nađu pravopisne ili gramatičke greške, one poslodavcu mogu odati utisak neprofesionalnog pristupa, neozbiljnosti i toga da ti nije previše stalo da dobiješ taj posao. Zato je jako bitno da pre slanja bilo kog dokumenta ili mejla poslodavcu, prođeš još jednom sav sadržaj od početka do kraja.

3. Nedostatak referenci: Nedostatak potvrde o kvalifikacijama

Kada god navodiš posedovanje nekih sertifikata ili kvalifikacija, potrudi se da ih linkuješ, navedeš ID sertifikata ili dodaš informacije koje bi doprinele legitimetu tih informacija, kao što su godina, institut koji je izdao sertifikat i slično.

4. Nerelevantne informacije

Pre nego što pošalješ svoj CV, uvek se zamisli u fotelji neke HR osobe u firmi za koju konkurišeš i promisli o tome koliko te CV dobro reprezentuje. Ukoliko imaš samo jednu stranu koju treba da ispuniš informacijama, zapitaj se da li se tu nalazi ono najbitnije i da li postoji neki višak relevantnih informacija koje će samo odvlačiti pažnju od suštine. Preporučljivo je da isfiltriraš svoj CV i prilagodiš poziciji za koju konkurišeš. To možeš uraditi tako što ćeš istaći relevantna iskustva za baš tu poziciju, promeniti redosled informacija koje komuniciraš, itd.

5. Neorganizovan CV

Neorganizovan CV možeš lako prepoznati. To je CV bez strukture, jasnog sleda informacija, nedosledne forme, pun različitih boja, mikseva dizajna, itd. Zašto ovakav CV nije dobar? Odvlači pažnju od ključnih informacija, na prvu loptu je izazvao negativan utisak i na kraju, može stvoriti i sliku o sebi kao osobi kojoj nije preterano stalo do date pozicije. Zato uvek kreni od strukture, pa je onda ispunjavaj sadržajem.

Danas postoji veliki broj templejta koji ti mogu poslužiti kao inspiracija za pisanje CV-ja. Na internetu možeš pronaći dosta konkretnih primera dobre i loše prakse, tako da se obavezno konsultuj i na taj način, pre nego što kreneš u pisanje svog prvog CV-ja.

Kopiraj link

М.С.

pre 4 meseca

Ваши савјети су добри, али мислим да је уопште овакав приступ запошљавању кандидата базиран на форми, а не суштини. Укратко, битно је како се ко представи и може ли добрим изгледом CV-ја и одговорима на интервјуу да ,,прода" своје карактеристике, а није важно да ли има оно квалитетно, озбиљно, чисто право знање. Стицање знања се често везује за праксу и учење временом кроз посао, а заправо је у питању маска којом се сакрива БЈЕЖАЊЕ од правог, изворног, квалитетног учења.

Ivana Stanić

Ivana je master studentkinja informacionih sistema i tehnologija na FON-u. Voli kvalitetne ljude, život i filmove. Rečenica koju voli da citira: "Ne ograničavaj svoje izazove, izazovi svoje granice."