Saveti za traženje posla

Koja su to nezgodna pitanja na intervjuu i kako odgovoriti na njih? Prvi deo

12.08.2020.
6 min

Intervjui, pogotovu oni na početku, znaju da budu jako stresni. Količina misli koju vrtimo u glavi kada dobijemo mejl sa datumom i mestom intervjua ili dok čekamo da nas pozovu u salu za intervjuisanje, verovatno predstavljaju osećaj koji nam do tada nije bio poznat. Zato, samo polako, sve je to apsolutno normalno i svi smo kroz to prošli i preživeli. Meni su pitanja bila najveći problem na početku. Sebi sam u glavi postavila više pitanja nego što sam ih kada skupim sve intervjue ikada dobila. Šta me to sve mogu pitati? Da li ću se ja snaći? Šta ako potpuno zablokiram? I na kraju sam se uvek i snašla i nisam zablokirala, a dodatno, svakim novim intervjuom sam bila sve više samouverena, a ni pitanja nije beskonačno, pa su i ona već počela da se ponavljaju.

Intervju

Foto: NajStudent (AdobeStock)

Na svom prvom intervjuu sam se bukvalno tresla i to je moglo i iz aviona da se vidi, ali čak i tada, trudila sam se da ono što govorim izlazi kako treba, kada su me već mimika i pokreti odavali. Imajte samo na umu da ćete svakim intervjuom biti sve bolji. Intervju ne mora da predstavlja samo konkurisanje za posao ili praksu, intervju je i svako novo upoznavanje gde vi želite da ostavite dobar utisak ili prezentovanje case rešenja sa timom, gde žiri “ubeđujete” da je to proizvod koji treba da “kupe” ili prijava za članstvo u organizaciji.

Posle dve godine prisustvovanja različitim intervjuima, došla sam do toga da sam se čak radovala da odem na svoj poslednji intervju. Sve mi je bilo interesantno. Ušla sam u novi poslovni prostor, upoznala nove ljude, pričala o svojim ambicijama, uspesima, raspitivala se i dobila odgovore o svojim potencijalno novim zaduženjima. Sve je do perspektive! Samo je potrebno malo vremena da prevaziđemo osnovne strahove koji nam ne dozvoljavaju da sve ove ostale, lepe stvari ne vidimo.

I danas se sećam svog prvog intervjua koji je bio za tromesečan letnji projekat, na drugoj godini studija. Naravno, pamtim samo ona “strašna” pitanja, sve ostalo sam zaboravila. Od HR-a sam uglavnom dobijala generička pitanja, ali kako do tada nisam imala iskustva, i ta generička su mi bila potpuno strana. Dakle, šta bi to bila nezgodna, generička, HR pitanja? Evo nekih primera.

#1 Navedi svoje najveće prednosti i mane?

Prvi deo zvuči jako jednostavno (komunikativna, timski igrač, dobro organizovana, dobro radim pod pristiskom, temeljna…) i ne pada nam tako teško da pohvale prevalimo preko usta, dok drugi već nije tako jednostavan. Poenta je samo odgovoriti tako da svaku manu pretočite u vrlinu. Tvrdoglav (možemo protumačiti i kao željan da se cilj realizuje po svaku cenu). Detaljista (jako temeljan i ne želi da pošalje nešto pre nego što je sto posto siguran u tačnost toga). Voli da radi bez pritiska (može se protumačiti kao neko ko voli sve da završi na vreme i ostavo dovoljno vremena za neke nepredviđene okolnosti). Dakle, sve je do vaše interpretacija, ako je dobro upakujete, svaka mana će zvučati kao velika vrlina.

#2 Opiši nam situaciju kada si se sa nekim posvađala?

Sećam se kada su mi postavili ovo pitanje na prvom intervjuu i bilo mi je jako teško, ali ne zato što je na njega teško odgovoriti, već zato što zaista nisam mogla da se setim te situacije, pa su se desila 3 minuta neprijatnog ćutanja, nakon čega sam im rekla da mi trenutno takva situacija ne pada na pamet, jer generalno izbegavam da tako rešavam probleme, već da se trudim da argumentovano dođem do kompromisa. I ovo je jedan potpuno legitiman odgovor. Sećam se da su se nasmejali i nastavili su dalje.

#3 Koje su kritike koje ste poslednje primili i kako ste reagovali na njih?

Ovo mi je bilo isto jedno od nezgodnijih pitanja. Sećala sam se kritika koje sam primila, ali one su uglavnom bile vezane za nešto što nije baš imalo smisla da pomenem u poslovnom kontekstu. Pa sam se setila da mi je neki profesor na jednoj od radionica rekao da mogu da budem još otvorenija prilikom komunikacije i rada sa nepoznatim ljudima. Opet, i ovo sam predstavila kao neku vrlinu, ali sa takvom merom da oni vide da ja shvatam poentu te kritike i da je nisam negirala, što i jeste poenta ovakvog pitanja. Kompanija želi da vidi da li ste osoba koja dobro reaguje i usvaja kritike.

Trudite se da u svakom pitanju, pogotovu ovim situacionim, pronađete razlog zbog koga su vam ih postavili i sa kojom situacijom sutra na poslu žele da ih povežu i kakvu bi reakciju od vas mogli da očekuju.

Pored HR-a, na prvom intervjuu sam dobila pitanja i od druge dve osobe iz budućeg tima. Njihova pitanja su bila potpuno neočekivana i nešto na šta se ne možete unapred pripremiti. Ona mogu biti od pitanja kao što su “Koji ti je omiljeni klub?“, do sledeća dva, kojih se dobro sećam.

#4 Šta ti je bitnije? Iskrenost ili poštenje.

Sećam se da sam odgovorila da mi je bitnije poštenje, jer mi ništa ne znači da je neko nepošten i da mi to prizna i da mi više znači da neko ima poštene namere i da se tada ne bih ljutila i da me za to ne obavesti.

Na ovakva ili neka druga pitanja često nema ispravnog odgovora i ona se postavljaju samo u cilju da se vidi kako razmišljate.

#5 Koga bi od članova tima izbacila i zašto?

Ovo mi je možda bilo najneprijatnije pitanje koje sam dobila i to baš na prvom intervjuu! Priča iza ovog pitanja je bila sledeća: projekat za koji smo se prijavili je tražio tim od pet osoba, a moglo je da se prijave 2 do 5 osoba. Moj tim je bio kompletno oformljen, dakle prijavilo se nas petoro, dok je drugi tim koji je bio pozvan u najuži krug imao 2 osobe i samim tim su od nas sedmoro, samo petoro mogli da prime. Pošto nisam mogla da imenujem nikoga i jasno sam iskazala tu neprijatnost, ja sam im rekla sledeće: “Da li Vam je u redu da Vam za svakoga kažem njegove najveće kvalitete što se znanja tiče, pa ćete vi u zavisnosti od potreba koje su Vašem timu potrebne, te osobe izabrati, kako ne bi došlo do nekih nefer procena na osnovu prijateljstva?” Oni su na to pristali, a ja sam se osećala dobro. Dakle, sve je u dobrom snalaženju.

Kako o ovoj temi imam još jako puno primera i situacija koje bih sa vama podelila, biće i drugog nastavka, a ja se nadam da se uskoro čitamo.

Srećno na prvom intervjuu!

Kopiraj link

Ivana Stanić

Ivana je master studentkinja informacionih sistema i tehnologija na FON-u. Voli kvalitetne ljude, život i filmove. Rečenica koju voli da citira: "Ne ograničavaj svoje izazove, izazovi svoje granice."