Saveti za traženje posla

Koja su tvoja prava kada radiš od kuće za inostrane kompanije

12.08.2024.
9 min

Svedoci smo da se u poslednjih nekoliko godina sve više kompanija odlučuje za poslovanje izvan okvira domaćeg tržišta, odnosno česta je pojava mogućnosti rada “remote” i za strane kompanije koje nemaju rezidencijalno sedište kod nas. Iz tog razloga danas imaš više opcija za izbor ne samo posla, već i lokacije sa koje ćeš ga obavljati, da li od kuće ili iz kancelarija poslodavca.

Foto: Startuj.infostud.com (Shutterstock)

Vid radnog angažovanja od kuće je dobio na značaju i počeo je da ulazi u našu svakodnevicu pre svega posle kovid pandemije. Ako se odlučiš da ti kućno okruženje bude “ofis” i da radiš za strane kompanije, moraš da znaš i određenu konkretnu pravnu regulativu koja se odnosi na rad od kuće za inostrane kompanije kao vid radnog angažovanja, upravo u tome želimo da ti pomognemo kroz ovaj blog.

Šta propisuju naše trenutne pozitivno-pravne norme?

Možda je tebi kao mladom čoveku, koji si svoju karijeru počeo upravo radom od kuće za inostrane poslodavce, normalno i prirodno da imaš nekonvencionalni „ofis“ unutar svoja četiri zida, ali nekada je realnost bila da se rad obavljao u najvećem procentu u poslovnim prostorijama poslodavca. Dakle, upravo iz navedenog razloga želimo da tebi i tvojim kolegama koji tek počinju svoju karijeru ukažemo na pojedine specifičnosti rada od kuće za inostrane kopmanije.

Najbitnije je razlikovati slučajeve kada inostrana kompanija ima sedište u našoj zemlji ili si pak počeo da radiš za inostranog poslodavca koji nema rezidencijalno sedište u našoj zemlji u svojstvu frilensera, preko neke onlajn platforme.

Najbitnije je da znaš da, ukoliko se odlučiš za stranu kompaniju sa sedištem u našoj zemlji, onda se primenjuje Zakon o radu Republike Srbije gde se na vrlo konkretan način definiše rad od kuće. Ugovor o radu koji se zaključuje u smislu zasnivanja radnog odnosa za obavljanje poslova od kuće mora da sadrži sve elemente koji se nalaze i u redovnom ugovoru o radu, uz dodatne obavezne elemente kojima se uređuju specifičnosti rada na daljinu, odnosno rada od kuće. U slučaju da se odlučiš za rad kod inostranog poslodavca koji nema predstavništvo u našoj zemlji u svojstvu frilensera preko neke onlajn platforme, od nedavno je i to obuhvaćeno pozitivno pravnim propisima kroz Zakon o porezu na dohodak građana.

Koji su obavezni dodatni elementi Ugovora o radu od kuće za strane kompanije?

Posao u inostranim kompanijama donosi brojne beneficije, više plate i mogućnost sticanja novih znanja, ali i priliku za usavršavanje stranog jezika. Tvoja generacija mladih kandidata koji pripadaju generaciji Z ili milenijalcima se sve češće odlučuju da apliciraju za poslove u ovim kompanijama, jer ih smatraju boljom „odskočnom daskom“ za nastavak karijere. Upravo iz tog razloga moraš da znaš koje dodatne elemente tvoj ugovor treba da sadrži.  

Ugovor o radu koji zaključuješ u smislu zasnivanja radnog odnosa, gde je mesto rada van prostorija poslodavca, mora da sadrži sledeće obavezne dodatne elemente, pored opštih elemenata koji se podrazumevaju: trajanje radnog vremena prema normativima rada; način vršenja nadzora nad radom i kvalitetom obavljanja poslova zaposlenog; sredstva za rad za obavljanje poslova koje je poslodavac dužan da nabavi, instalira i održava; korišćenje i upotrebu sredstava za rad zaposlenog i naknadu troškova za njihovu upotrebu; naknadu drugih troškova rada i način njihovog utvrđivanja.

Šta je sa mojim pravom na PIO osiguranje u slučaju rada od kuće za strane firme­?

Veoma je bitno da znaš da ako zasnuješ radni odnos u stranoj kompaniji koja ima sedište kod nas, apsolutno se primenjuju domaći propisi, te su tvoji doprinosi regulisani na isti način kao da si zaposlen kod domaćeg poslodavca. U slučaju da se odlučiš za rad kod inostranog poslodavca koji nema rezidancijalno sedište u našoj zemlji u svojstvu frilensera preko neke onlajn platforme, imamo dobru vest za tebe, od 01.01.2023. godine pravno je regulisan status i položaj frilensera Zakonom o porezu na dohodak građana.

Prema slovu ovog zakona moraš sam da izvršiš prijavu za penzijsko i invalidsko osiguranje, ali to je svakako pozitivna vest jer na taj način regulišeš svoj radni staž. Pre ovih zakonskih rešenja, pravna regulativa nije ostavljala mogućnost frilenserima da plaćaju doprinose na zaradu koju ostvare. Ono što treba da znaš je da se kod doprinosa za penzijsko osiguranje primenjuje stopa od 24 odsto, dok kod dopinosa na teret zdravstva ide procenat od 10,3 odsto. U jednom od prethodnih blogova smo detaljno opisali način obračuna doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje za frilensere, te opisane smernice možeš da primeniš na svoj sopstveni slučaj. Ako si frilenser, pored neke druge delatnosti, u tom slučaju imaš pogodnosti na polju zdravstvenog osiguranja, jer ako si zdravstveno osiguran po nekom drugom osnovu ne uplaćuješ doprinose za zdravstveno osiguranje i kao frilenser. Kada govorimo o doprinosima za slučaj nezaposlenosti, njih kao frilenser ne uplaćuješ.

Vrednovanje rada od kuće za strane kompanije

Tvoja osnovna zarada ako se opredeliš za rad od kuće za inostrane kompanije koju imaju rezidencijalno sedište u našoj zemlji ne može biti utvrđena u manjem iznosu od osnovne zarade zaposlenog koji radi na istim poslovima u prostorijama poslodavca. Ovo je jedna od najznačajnijih zakonskih odredbi o radu od kuće jer definitivno potvrđuje da je ovakav rad u istoj ravni sa radom u prostoru koji je pod neposrednom kontrolom poslodavca, jer je jedan od osnovnih zakonskih principa da se za isti rad, odnosno rad iste vrednosti, plaća ista zarada. Dakle, ne može da dođe do umanjenja tvoje zarade zato što posao obavljaš kod kuće.

Odredbe Zakona o radu o rasporedu radnog vremena, prekovremenom radu, preraspodeli radnog vremena, noćnom radu, odmorima i odsustvima primenjuju se i na Ugovor o radu kod rada od kuće, odnosno rada na daljinu, ako drugačije nije određeno opštim aktom ili ugovorom o radu.

Prema tome, ako tvoje kolege koje rade u prostorijama poslodavca imaju radno vreme 5 dana po 8 časova za iste poslove, takvo radno vreme je i za tebe koji radiš od kuće. Ukoliko se smatra da neki iznenadni, neplanirani posao ne mogu da obave zaposleni u firmi u punom radnom vremenu, te se organizuje prekovremeni rad, moguće je takav rad organizovati i za tebe kao zaposlenog koji radiš od kuće i taj rad mora da ti se plati uvećano.

Takođe, norma i rokovi za izvršenje poslova koji se obavljaju od kuće ne mogu se odrediti na način kojim se zaposlenom onemogućava da koristi prava na odmor u toku dnevnog rada, dnevni, nedeljni i godišnji odmor.

Dodatne obaveze poslodavca kod rada od kuće

Obaveza inostranog poslodavca je da ti obezbedi sredstva za rad, imajući u vidu poslove kod kojih se najčešće i najlakše organizuje rad od kuće, to prevashodno podrazumeva mobilni telefon, računar i ostalu kompjutersku opremu. Obaveza je poslodavca da opremu neophodnu za rad ispravno instalira, kao i da tehniku održava u ispravnom stanju u svakom trenutku.

Ugovorom o radu poslodavac je dužan da predvidi koja će tvoja lična sredstva da se koriste za rad i ima obavezu da ti nadoknadi troškove za njihovu upotrebu. Imajući u vidu poslove kod kojih se rad od kuće najčešće organizuje, uglavnom je ovde reč o troškovima utroška interneta i električne energije. Najpošteniji način da se ovi troškovi precizno odrede, kako ne bi tebi išlo na štetu, jeste da se angažuje veštak koji će izvršiti obračun koliko si električne energije za rad računara ili interneta potrošio tokom svojih 8 časova rada tokom pet radnih dana u nedelji. Kada se utvrdi iznos ovih troškova, on može da se navede u paušalnom iznosu u tvom ugovoru.

Moraš da znaš činjenicu da ukoliko svoj rad obavljaš od kuće nemaš pravo na naknadu putnih troškova jer, de facto, nemaš troškove odlaska i dolaska na posao. Međutim, treba naglasiti da se ipak mora predvideti mogućnost da ukoliko ti zbog prirode posla moraš da obaviš neki radni zadatak po nalogu poslodavca u samim poslovnim prostorijama poslodavca, onda ti skrećemo pažnju da imaš pravo na naknadu putnih troškova srazmerno broju dana koje si proveo u obavljanju poslova iz poslovnih prostorija poslodavca.

Inicijativa za izmenu pravnog okvira za rad od kuće

Postoje određene inicijative koje ukazuju da treba precizirati razlike između rada od kuće i rada na daljinu, jer kao što si mogao da stekneš utisak, sadašnja zakonska rešenja to nisu jasno definisala, zatim je predloženo da se uvede mogućnost da zaposleni rade parcijalno i jedan deo radnog vremena provedu radeći od kuće. Isto tako je inicirano da se preciznije definiše obaveza poslodavca po pitanju opreme i sredstava za rad, kao i bezbednosti na radu.

Kao što možeš da vidiš,  ovaj vid radnog angažovanja se sve više širi, a ono što je najvažnije, tvoja prava su ista kao da radiš u prostorijama poslodavca. Slobodno se odvaži da kreneš sa radom od kuće jer ti je radno pravni položaj isti kao kod rada u prostorijama poslodavca.

Kopiraj link

Dušan Cvrkušić

Dušan je diplomirani pravnik, prevodilac, konsultant za oblast obaveznog socijalnog osiguranja, tipičan društvenjak po interesovanju, altruista i uvek spreman za nešto novo.