Saveti za traženje posla

Šta napisati u CV-ju ukoliko dobiješ otkaz?

17.07.2023.
4 min

Gubitak posla je nešto što može svakome da se desi, od neočekivanog prekida prakse, preko neprodužetka stalnog ugovora, pa sve do gubitka višegodišnje pozicije, a razloga za to može biti jako puno. To mogu biti finansijsko propadanje firme, različite izmene u poslovanju, prelazak sa jednog na neki drugi softver, pa samim tim gubitak potrebe za određenim stručnjacima, zatim zatvaranje jednog sedišta firme zarad otvaranja nekog drugog, ali tu takođe mogu biti i razlozi kao što su to da osoba ne obavlja svoj posao kao što je očekivano – ne pokazuje dovoljno stručnosti, ima loše navike kao što je recimo konstantno kašnjenje ili ima osobine koje su neprihvatljive za kulturu frme kao što su velika neljubaznost, nekolegijalnost i otežana komunikacija sa ostalim kolegama ili klijentima.

Šta napisati u CV-ju ukoliko dobiješ otkaz?

Foto: Startuj.infostud.com (Shutterstock)

Gubitak posla nikako nije prijatna situacija i ukoliko se u njoj zadesiš, potrebno je da nađeš pravi način da je iskomuniciraš potencijalnim poslodavcima, pogotovo u trenucima kada svaki dan bez posla traje kao večnost, a krugovi selekcije deluju beskonačno. Međutim, ništa nije nerešivo i nemoguće za prevazići, zato u ovom tekstu ti dajemo savete kako da to komuniciraš u svom CV-ju, ali i kasnije tokom intervjua.

1. Šta napisati u CV-ju?

Ukoliko razmišljaš da li da nevedeš to radno iskustvo ili da ga uopšte ne pomeneš, odgovor je da ga obavezno staviš u CV. Svako radno iskustvo samo dodatno daje na težini tvom stečenom znanju i iskustvu, nevezano od toga kako se taj prethodni radni odnos završio. Ono što je sigurno i što ostaje je znanje i iskustvo koje si poneo sa sobom.

Takođe, CV nije mesto u kojem ćeš navesti razlog prekida posla, jedine informacije koje treba navesti jeste “od-do” podatak iz kojeg se može videti koliko dugo si radio i kada se taj radni odnos prekinuo.

Većini poslodavaca neće biti toliko važna činjenica da si imao prekid u radnom odnosu, koliko ono šta od veština sa sobom možeš doneti i na koji način možeš doprineti tom poslovanju. Iz tog razloga se u svojoj radnoj biografiji fokusiraj na znanja i veštine.

2. Kako se pripremiti za intervju?

Budi svestan toga da nešto što se tebi mota po glavi, kao što je otkaz koji si dobio, moguće da neće ni izaći kao tema za diskusiju, odnosno da te na intrevjuu neće ni pitati zašto si prestao da radiš u prethodnoj firmi.

Budi iskren, ali nemoj da ulaziš u neke suvišne detalje i pre svega, zadrži profesionalni odnos i ukusnu meru razgovora o bivšem poslodavcu. Vrlo je moguće da ti je zbog otkaza ostao gorak ukus i da imaš svašta negativno da kažeš o tom poslodavcu, međutim, seti se da prekoputa tebe nisu prijatelji ili porodica koji te skroz poznaju, već neka potpuno nova osoba kojoj tvoje negativne reči mogu delovati kao da nisi spreman na poraze, kritike i snalaženje u nepredviđenim okolnostima, kao i to da sutra možeš nekorektno govoriti i o njima ukoliko te zaposle.

3. Koje lekcije možeš izvući iz te situacije?

Na kraju krajeva, otkaz je jedna velika lekcija kojoj ćeš u nekom trenutku biti i zahvalan jer će te naučiti nekim bitnim lekcijama i zaštiti nekih zamki u koje bi mogao lako da upadneš tokom života.

  • Shvatićeš da nisi zavisan od jednog poslodavca i da možeš da se snađeš i izboriš za sebe. To će te kasnije ohrabriti da ukoliko si nezadovoljan nekim radnim mestom, ne ostaješ tu i napraviš hrabar potez da nađeš nešto bolje za sebe.
  • Naučićeš na koji način možeš bolje da se zauzmeš za sebe, odnosno koja pitanja da postaviš poslodavcu pre nego što prihvatiš posao i tako razumeš koje su namere tog poslodavca za tebe – da li ima dugoročan plan razvoja, odeljenje koje se bavi pojedincima i njihovim zadovoljstvom, da li poseduje budžete za obrazovanje i da li ima nameru da ulaže u tvoj razvoj, kakve su mogućnosti napretka po horizontalnim i vertikalnim lestvicama, itd.

Ovakve situacije nisu nikada prijatne, ali sve je to život i mogu svakome na jedan ili drugi način da se dese, zato se potrudi da kroz taj proces sav fokus staviš na nove prilike.

Kopiraj link

Ivana Stanić

Ivana je master studentkinja informacionih sistema i tehnologija na FON-u. Voli kvalitetne ljude, život i filmove. Rečenica koju voli da citira: "Ne ograničavaj svoje izazove, izazovi svoje granice."