U pauzi od učenja

5 saveta kako da doneseš odluku bez opterećenja

15.03.2022.
6 min

Koliko puta ti se desilo da doneseš neku odluku, a kasnije shvatiš da ona i nije bila baš najpametnija i mrziš sebe jer nikako ne uspevaš da odlučiš kako treba? Dešava li ti se da ponekad odlučiš da prosto pustiš stvari da idu svojim tokom, da “bude kako mora biti” i da se jednostavno ogradiš od odgovornosti za sopstvene odluke? 

5 saveta kako da doneseš odluku bez opterećenja

Foto: Startuj.infostud.com (Shutterstock)

Da li nekada obećaš da ćeš nešto uraditi, a posle shvatiš da ipak ne možeš ili ne stižeš? Dobrodošao u klub, puno nas je takvih. Ipak, dobra vest je da postoje načini na koje bismo ove probleme mogli rešiti i uz koje bismo lakše mogli da donosimo važne odluke u sopstvenom životu.

Posveti vreme donošenju odluke

Možda će ti zvučati banalno da posvetiš vreme isključivo donošenju neke odluke, ali svaka odluka ima svoje posledice. Ponekad se možeš voditi i onime mutna voda se najbolje razbistri ako je ostavimo na miru. Tako da jedan od saveta glasi: Ne donosi odluke kada si umoran, niti pod tenzijom. Jednostavno, pusti. Da li će svet zbog toga stati? Neće. Zapravo, najbolja odluka koju možeš da doneseš kad si umoran je da se naspavaš. A kada se naspavaš i odmoriš, sedi i razmisli, a ako je potrebno napiši i na papir zbog čega je neka odluka dobra ili loša. Neka vreme posvećeno velikoj odluci bude posvećeno isključivo njoj. Sve ostalo može da sačeka. 

Ne donosi odluku dok radiš nešto drugo

Čovek realno može da multitaskuje, ali je kvalitet urađenih zadataka upitan kada je pažnja rasejana na više strana. Uzmimo za primer da pišeš seminarski rad i taman si došao na nivo koji si želeo, dolazi kolega i pita te – Hej, hoćeš li da odemo na kafu? ili Hej, hoćeš da radiš večeras sa mnom na festivalu, dobra je kinta? Tebi bi baš prijala pauza za kafu, a ne bi bilo loše i da zaradiš dodatni džeparac, ali rok za predaju rada je sutra, a ako ne predaš rad, nećeš moći da izađeš na ispit u ovom roku… Tvoja pažnja više nije na strukturalističkoj teoriji Talkota Parsonsa koju si konačno shvatio i krenuo da obrazlažeš, već na kapućinu u obližnjem kafiću i, realno, počinješ da mrziš Parsonsa i počinješ da osećaš nelagodu u grudima i strašno opterećenje. Zaustavi se tu. Opterećenje nije postojalo do pre nekoliko minuta kada si se raspisao. Opterećenje je došlo kada si dobio druge predloge dok si radio na nečemu drugom. Dok si na jednom zadatku, radi taj zadatak. Kada završiš započeto, razmisli o narednim koracima. 

Redukuj broj odluka koje treba da doneseš

  • Prvi od saveta je da delegiraš: neke stvari jednostavno nisu toliko važne da bismo se njima opterećivali, prepusti ih nekome. Da, naš ego nam često ne dozvoljava da pomislimo da neko može nešto da uradi jednako dobro kao i mi, ali ponekad je to najbolja odluka koju možemo da učinimo za sebe.
  • Kreiraj navike: navike su stvari koje radimo rutinski. Rutina znači da stvari obavljamo šablonski po principu – ok, šta je sledeće? Nećeš ni shvatiti, a već si ustao iz kreveta, napravio jutarnju kafu, oprao zube, stavio sočiva i seo za računar. Rutine nam garantuju da ćemo biti brži i produktivniji i nećemo trošiti toliko vremena na odluke koje i nisu od presudnog značaja za naš život.
  • Kreiraj mikro dedlajnove: idi korak po korak. Primera radi, odlučio si da pokreneš blog. Danas je ponedeljak, logo ću završiti do srede, a onda ću do nedelje smišljati strategiju. Od narednog ponedeljka do četvrtka iščitaću literaturu, a onda ću od petka do nedelje pisati svoj tekst. Ne razmišljaj previše o onome što trenutno nije na meniju. Sada dolazimo do sledeće tačke koja nam pomaže da razumemo zašto je ovo važno.

Kontroliši svoj fokus

Da bi ispoštovao svoje mikro dedlajnove i došao do zaključka da si uspešno nešto uradio,  važno je da ne rasipaš svoju pažnju. Kontroliši svoj fokus, budi prisutan u momentu. Obrati pažnju na informacije koje dolaze do tebe. Previše je ometača koji mogu da te poljuljaju i smaknu sa pravog puta. Sam upravljaj svojom pažnjom. Kada dođeš do toga da to možeš, videćeš da ti upravljanje pažnjom pomaže da ograničiš informacije koje do tebe dolaze, kao i svoje vreme i kvalitet svog rada. Što manje znaš o drugim stvarima koje se oko tebe dešavaju dok ti radiš nešto što ti je važno, manje ćeš se nervirati što nešto “propuštaš”. I što je najbitnije – izbeći ćeš neodlučnost.

Bilo koja odluka je bolja od izbegavanja odluke

Donesi odluku! Ukoliko znaš da nešto treba da uradiš, a trenutno nemaš vremena za to i ipak odlučiš da to ostaviš za kasnije, kada budeš imao više vremena, to će te proganjati svakoga dana i imaćeš grč u stomaku i osećaj da nikada nisi uradio sve do kraja. Ako ne možeš sada – nemoj. Batali. Posveti se onome što je u skladu sa tvojim trenutnim kapacitetima. Kada doneseš odluku, ma kakva ona bila, osetićeš ogromno olakšanje da se posvetiš drugim stvarima.

Na kraju, važno je da shvatiš i da često mi preuveličavamo svoje odluke i mislimo da su strašnije nego što jesu. Naša percepcija je potpuno drugačija od percepcije drugih i, stvari zbog kojih mi mislimo da nas drugi osuđuju, njih zapravo ni najmanje ne dotiču. Slušaj svoje emocije. Kakvu god odluku da doneseš, sutra će svanuti novi dan. Tvoje odluke su, na kraju dana, samo tvoje.

Srećno!

Kopiraj link

Kristina Dorić

Kristina je diplomirana sociološkinja, student generacije na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu i HR menadžer u jednom startup-u. Zaljubljenik je u umetnost, mačke i Netflix.