U pauzi od učenja

Da li ste u potrazi za srećom?

09.10.2015.
3 min

Da li se zahvaljujući „dobrim“ genima rađamo srećni ili nas srećnim čini to što smo bogati i imamo sve što poželimo, ili je to jednostavno promenjiva kategorija?

Da li ste u potrazi za srećom?

Odgovori na ova pitanja verovatno zavise od osobe do osobe, ali suština je da sreća dolazi iznutra. I to stvarno nije kliše. Naš osećaj sreće zavisi od nas samih, odnosno od naših misli. Nisu spoljni događaji ono što nas čini srećnim ili manje srećnim, već naše tumačenje istih. Ako ovo uspemo da razumemo i prihvatimo, mnogo će nam lakše biti da u svojoj glavi pritisnemo dugme „enter“ za optimizam i dugme „delete“ za pesimizam.

Ako ste se opredelili za dugme „enter“ evo nekoliko kratkih saveta kako da se „usrećite“.

1. Volite i prihvatite sebe

Ako prvenstveno naučite da volite i prihvatite sebe baš takvim kakvi jeste, sa svim vrlinama i manama, kao i (ne)savršenostima, moći ćete iskreno da volite i druge i svet u kome živite. A to daje neizmeran osećaj sreće.

2. Živite u momentu

Nikad ne žalite za onim što je prošlo i ne strepite od toga šta će biti u budućnosti. Živite danas, prihvatite sadašnjost. Danas je sve što imate, prošlost je već izbledela, a budućnost je tamo negde. Pronađite svoj način da budete srećni baš u ovom momentu. U iščekivanju boljeg sutra, propustićete jedno jedinstveno neponovljivo DANAS.

3. Povećajte nivo tolerancije

Niko ne može da ima potpunu kontrolu nad svakim trenutkom u svom životu, a kamoli da drži konce čitavog sveta koji nas okružuje. Ono što ne možete da promenite, ni ne pokušavajte, samo ćete se dodatno „isfrustrirati”. Bolje da naučite da prihvatate stvari onakvima kakve jesu i da živite s tim. Prihvatanje donosi olakšanje, i oslobađa nas osećaja ogromnog tereta na našim leđima. Tada se otvara prostor za osećaj sreće koji se do tada skrivao ispod gomile frustracija koje nosimo.

4. Pokušajte da jasno definišete svoje ciljeve

Ovo nije baš lak zadatak, osim ako se niste rodili sa nekim neviđenim talentom kao npr. Novak Đoković pa odmalena imate cilj da osvojite Roland Garos. Neki od nas se kraće, a neki duže traže. Posvetite tome izvesno vreme i oprobajte se u par stvari. Videćete kad postavite sebi jasne ciljeve koliko ćete se osećati pozitivnije, a sve što se više budete bližili ostvarenju ciljeva osećaj sreće će takođe rasti.

5. Promenite ugao gledanja na stvari

Ako među vašim mislima preovlađuju slične: „ne vredi ja sam rođeni luzer”, „ja sve vidim crno”, bla, bla, bla. Stanite. Sve je stvar vežbe. Sve se može izvežbati, kao što naučimo da vozimo kola ili da govorimo strani jezik. Važno je da uvidite gde grešite i da polako menjate ugao gledanja na stvari. Što više budete vežbali, sve će biti lakše. I pozitivan stav se uči kao i sve drugo. Samo treba malo upornosti i truda da se one utabane staze vašeg razmišljanja malo skrenu na drugu stranu. Vi ste komandant vašem mozgu, a ne obratno.

 

Preuzeto sa sajta www.studentskizivot.com

Kopiraj link