U pauzi od učenja

Male cake za upravljanje vremenom

20.11.2023.
5 min

Koliko često ti na mrežama iskaču profili mladih, uspešnih, zadovoljnih ljudi koji rade posao iz snova, putuju, posvećeni su vezama i prijateljima, čitaju, imaju ljubimce? Verovatno se, makar jednom, zapitaš koje su njihove cake za upravljanje vremenom. I verovatno si, kao i svi, barem sto puta, čuo frazu sve je u dobroj organizaciji. A da li je zaista?

Male cake za upravljanje vremenom

Foto: Startuj.infostud.com (Shutterstock)

Ali Abdal je ekspert za produktivnost, njegov kanal na Jutjubu ima blizu 5 miliona pratilaca. Saveti ovog lekara sa Kembridža, koji je odlučio da postane preduzetnik, zapravo su jednostavni i lako se primenjuju. Najpre, kaže Ali, treba priznati da, uz sve izgovore i uslove, mi smo ti koji gospodarimo sopstvenim vremenom.

Mi smo vlasnici svog vremena

Prvi korak za upravljanje vremenom je da osvestimo da mi upravljamo svojim vremenom. Da, možda, imamo šefove. Možda imamo roditelje koji nam govore šta da radimo. Uprkos tome, u osnovi mi smo ti koji u potpunosti kontrolišemo svoje vreme. Tako da, ako stalno govoriš sebi kako nemaš vremena recimo za trening, mnogo je verovatnije da to nije jedan od tvojih prioriteta i da, u stvari, ti nisi napravio prostor u rasporedu. Ti biraš šta ćeš sa svojim vremenom. Ako za nešto nemaš vremena, znači da nije tvoj prioritet i to je sasvim u redu. Ali, ne pretvaraj se da nemaš vremena!

Dnevni highlight

Sledeću caku za upravljanje vremenom Ali je pozajmio iz knjige „Make Time“, a ona glasi dnevni highlight. Radi se o tome da odredimo jednu stvar koja će biti na vrhu naših dnevnih prioriteta i to je jedina stvar koju tog dana baš moramo da uradimo. Dnevni highlight je mnogo efikasniji od klasične to do liste, jer je sama pomisao da umesto spiska stvari koje moraš da uradiš, postoji jedna kojoj možeš da se posvetiš i koja je u tom momentu možda najvažnija, možda najzabavnija, koja ti daje motivaciju ili je hitna. Kada znaš da si uradio jednu takvu stvar, na kraju dana se osećaš ispunjeno i srećnije nego danima kada pratiš klasičnu to do listu. Ipak, kada je tvoj dnevni highlight štikliran, dobro je da za ostale obaveze ispišeš staru dobru to do listu. Međutim, ako si danas uspeo da odradiš „samo“ svoj dnevni highlight dovoljno si uradio. Ako 365 dana radiš po jednu važnu stvar, to je i dalje jako produktivna godina.

Parkinsonov zakon

Mnogi poslovi mogu da se odugovlače da bi se ispunilo vreme. Zbog toga je važno postavljati sebi „veštačke“ rokove. Tako da ako, na primer, danas hoćeš samo da umontiraš video za kanal, vrlo verovatno ćeš to raditi ceo dan. Ali ako si sebi dao sat vremena da to obaviš, i isplanirao šta ćeš sa ostatkom dana, sigurno ćeš montažu završiti kroz jedan sat.

STOP! Zaštićeno područje

Protected time – što bi se reklo vreme za sebe. Iako mnogi poslovi danas nude fleksibilno radno vreme, rad od kuće i sve je više preduzetnika koji sami sebi određuju kada i koliko će raditi, znamo da je bezbroj poslovnih zadataka koji prelaze u svakodnevnu privatnu rutinu. Pod tim se podrazumevaju on-lajn sastanci, odgovaranja na poruke, mejlove, pozive koja često obavljamo u hodu, ne obraćajući pažnju na to da smo zapravo sve vreme na/u poslu. Zato je važno da jedan deo dana odvojiš za ono što voliš, što te motiviše ili opušta. Recimo ujutru nema sastanaka, nema poruka, jutro je za pisanje ili čitanje ili igranje igrica, šta god te čini rasterećenim i udaljenim od posla. U stvari možeš koristiti ovaj deo dana da samo razmišljaš o svemu što ti je važno ili da ne razmišljaš uopšte i pustiš film. Bitno je da si sat ili dva ili tri „nasamo sa sobom“ i da te niko ne prekida u tome. Taj momenat, zapravo, je vrlo važan kako bismo osetili da smo mi ti koji upravljamo svojim vremenom, a ne pretvaramo život u raspored.

Digitalno blagostanje

Sve ovo, nažalost, vrlo često pada u vodu zbog samo jedne stvari. Skrolovanje. Besciljno, beskrajno lutanje po Instagramu, Tik-Toku i sličnim mrežama često oduzima mnogo više vremena nego što smo sebi spremni da priznamo. Osim toga, stručnjaci tvrde da prekomerna upotreba telefona utiče na koncetraciju, memoriju i kreativnost. Zbog toga je veoma korisno vremenski ograničiti korišćenje aplikacija, kako bismo imali caku i za upravljanje vremenom provedenim na telefonu. Najpraktičnije je u podešavanjima pronaći opciju za digitalno blagostanje i podesiti tajmere.

Pomodoro tehnika

Još jedna u nizu popularnih tehnika. Ona podrzumeva pametno korišćenje vremena, tako što ćemo vreme za određeni posao podeliti na četiri ciklusa produktivnog rada u trajanju od po 25 minuta. Preporučuje se navijanje tajmera za taj period, dok bi oko vas trebalo da su isključeni uređaji poput televizora, telefona i slično. Posle svakog ciklusa sledi pauza od 5 minuta, a nakon 4 kruga ide duži odmor.

Kod upravljanja vremenom takođe je važno da umemo da razdvojimo bitno od nebitnog i da zamišljamo svoje ciljeve. Kada o njima govorimo u sadašnjem vremenu i potvrdnom obliku navikavamo mozak da je moguće ostvariti ih. Dakle, umesto ne kasnim na posao stavljamo dolazim na vreme, objašnjava na svom blogu i Dijana Kocić štreberka, avanturistkinja i svetska putnica.

Kopiraj link

Marija Vasić

Marija je mama, humanitarac i novinar.