U pauzi od učenja

Poznati koji su se okrenuli "običnim" poslovima

29.09.2023.
4 min

Poznati koje rade “obične” poslove su već bili davno naša tema o kojoj smo pisali, ali smo ipak odlučili da napravimo nastavak te priče jer ima još mnogo onih koji su nakon uspešne karijere ili paralelno sa njom, odlučili da postanu stolari, vodoinstalateri, policajci i slično. Neki su se tim poslovima bavili od detinjstva, dok su ostali stekli ljubav prema svojim novima zanimanjima nakon sticanja slave.

Poznati koji su se okrenuli

Foto: Startuj.infostud.com (Shutterstock)

Pogledajte našu listu i saznajte koga biste to mogli sresti i van crvenog tepiha.

Nik Oferman (Nick Offerman)

Producent, komičar i jedan od glavnih glumaca sitkoma Parks and Recreation, Nik Oferman, u isto vreme bavi se stolarskim radovima i ima svoju radionicu. On je studirao scenografiju i glumu u isto vreme i od početka svoje glumačke karijere je paralelno radio i stolarske poslove. Strastven je u svom “običnom” poslu i u jednom intervjuu je rekao da mu ovaj zanat pomaže da bolje rešava svoje finansije, bolje se snalazi u saobraćaju i ima mnogo bolje odnose sa drugim ljudima. U svojoj radionici proizvodi razne tipove nameštaja, i čak uči druge stolariji.

Stiven Sigal (Steven Seagal)

Holivudski glumac Stiven Sigal je široko popularan kod nas, pogotovo od kada je posetio Srbiju nekoliko puta i dobio srpsko državljanstvo. Sigal je pored glumačke karijere počeo da svira gitaru i izdao je dva muzička albuma. Ono što je mnogo poznatije je njegov angažman kao zamenik šerifa u američkoj saveznoj državi Luizijani, o čemu je snimljena rijaliti emisija Steven Seagal: Lawman. Pored toga bio je i “mirovni oficir” (civilna funkcija za održavanje reda) kao i zamenik šerifa u saveznoj državi Novi Meksiko i policajac na granici u Teksasu.

Makoli Kalkin (Macaulay Culkin)

Jedan od najuspešnijih od dece glumaca, Makoli Kalkin, uživao je veliku slavu čim se pojavio prvi deo serijala filmova Sam u kući. Imao je još mnogo uloga kako je odrastao, ali se danas ipak retko bavi glumom. Okrenut je pisanju svog satiričnog bloga Bunny Ears, koji kroz formu novinskih portala objavljuje šaljive vesti i tekstove. Takođe, Kalkin objavljuje i podkast pod istim nazivom gde je on u ulozi voditelja. Iako su sopstvene emisije i novinski portali nekada bili luksuz, danas svako može veoma lako da se organizuje i napravi svoj podkast ili blog. To čini novo zanimanje Makolija Kalkina “običnim” i svima bliskim.

Filip Glas (Philip Glass)

Poznati kompozitor Filip Glas tri puta je bio nominovan za Oskara i njegova muzika je pratila filmove The Truman Show, Candyman i The Hours. Ljude sa njegovom biografijom bismo možda najčešće zamišljali okružene knjigama i brojnim papirima u svojoj kući ili u muzičkom studiju gde pažljivo podešavaju sitne delove tonova za svoju najnoviju melodiju.

Ipak, ovaj kompozitor, kojeg ubrajaju među najuticajnije u 20. veku, ima i svoju ekscentričnu stranu. I nakon sticanja šire prepoznatljivosti i slave, Glas je nastavio da radi kao vodoinstalater i vozač taksija. U jednoj anegdoti, Filip Glas se prisetio situacije u kojoj je instalirao mašinu za pranje suđa u domu umetničkog kritičara magazina Time. On ga je pogledao i u neverici pitao “Pa ti si Filip Glas! Ti si umetnik! Šta ti radiš ovde?”, na šta mu je Glas odgovorio da je ponekad umetnik, a ponekad vodoinstalater i da ga ostavi na miru da završi posao.

Ova lista pokazuje samo neke od nama poznatih ljudi koji su se odlučili za “obične” poslove. Život poznatih ne prija svakome i uvek će biti onih koji i pored lagodnog života, bez mnogo svakodnevnih obaveza, vole da nađu sebi neki drugi posao koji ih ispunjava.

Kopiraj link

Đorđe Ivanović

Ðorđe je diplomirani novinar čije interesovanje seže i u ostale društveno-humanistčke nauke. Smatra da se savršeno uklapa u sintagmu "sveznajuća neznalica" i svoju budućnost vidi u pisanju.