U pauzi od učenja

Ritmovi za bolju produktivnost: Ovo je najbolja muzika za rad

23.01.2023.
5 min

Bez obzira koji posao obavljate on iz minuta u minut često postaje sve teži i naporniji. Postoje različiti načini da se izborite sa ovim problemom, ali ono što vas, između ostalog, najbolje može provesti kroz radni dan je upravo muzika. Ukoliko odaberete pravu plejlistu, svi problemi će nestati veoma brzo, a radni dan proleteti bez problema.

Ritmovi za bolju produktivnost: Ovo je najbolja muzika za rad

Foto: Startuj.infostud.com (Shutterstock)

Iako mnogi u kancelarijama slušaju radio stanice, desiće se često da vam je potrebna promena jer steknete utisak da puštaju iste pesme u krug, što nije daleko od istine. Odabir muzike koja će vas pratiti tokom radnog dana ipak ne treba shvatiti tako jednostavno. Istraživanje, koje je tokom protekle decenije u Americi sprovela HR kompanija Rober Half, dokazalo je da nas muzika čini produktivnijim i velika većina ljudi voli da sluša muziku dok radi. Mi vam u ovom tekstu otkrivamo koji su to muzički pravci koj vam mogu pomoći da pregurate dan, podignete svoju energiju i lakše završite sve poslove.

Lo-fi muzika

Lo-fi je naziv za muziku koju karakteriše zvuk nesavršenih elemenata. Predstavlja kombinaciju zvukova kao što su pucketanje vinila, prirodnih pojava, poput zvukova talasa ili pak nekih drugih ambijentalnih efekata. Ovaj žanr je postao popularan u Japanu početkom novog milenijuma, a opšte je poznato da Japanci znaju šta je produktivnost.

Ponekad se kompozicije mogu sastojati samo od zvukova kiše, koji su pomešani sa zanimljivim hip-hop semplovima. Kombinacija svega toga je zaista umirujuća i podstiče na rad i kreativnost. Zato ni ne treba da vas čudi što je jedan od najpopularnijih strimova na Jutjubu, posvećen upravo ovom žanru. Čuveni strim naziva „Lofi Girl“ tokom dve godine sakupio je preko 600 miliona pregleda, ali je početkom ove godine ugašen zbog povreda autorskih prava.

Muzika iz video igara

Ukoliko puno vremena provodite uz konzole kao što su Playstation i Xbox, onda vam je poznato koliko je muzika važan deo video igara. Strategije, kao što je na primer World of Warcraft, zahtevaju veliku koncentraciju koju podstiče upravo specijalno napravljena muzika. Kompozicije za video igre se upravo prave sa tim ciljem - da motivišu, podstaknu koncentraciju i nateraju mozak na razmišljanje.

Istraživanje koje su naučnici sproveli posmatrajući igrače popularnog akcionog naslova „Twilight Princess - Legend of Zelda" pokazala su da su bolje rezultate postigli oni koji su slušali muziku i imali pojačan zvuk. Ovo treba da primenite i tokom vašeg radnog dana i proverite kako će vam pomoći neka od tematskih plejlista koje možete pronaći na striming platformama ili Jutjubu.

Muzika iz epskih i filmova naučne fantastike

Ova kategorija se nekako prirodno nadovezuje na video igre. Filmove i televizijske serije ovih žanrova prate, pre svega, aranžmani čiji je cilj da motivišu gledaoce i uspešno ih uključe u radnju. Neki od filmova koji se ističu po odličnoj muzičkoj podlozi su „Gospodar prstenova“, „Hari Poter“, „Ratovi zvezda“, „Mumija“, „Indijana Džouns“...

Sve ove naslove smo gledali, da li u bioskopu ili na televiziji, ali verovatno niste obratili pažnju na muziku koja ih prati. Muzika iz filma „Gospodar prstenova“, na primer, traje skoro četiri sata što može biti sasvim dovoljno da prebrodite motivacionu krizu na radnom mestu i lakše obavite zadatke koji su pred vama. 

„Pump up“ pesme

Pump up je naziv za muziku koju karakteriše, pre svega, energičnost i jaki ritmovi koji vas prosto teraju da uradite nešto. Ovakvu vrstu muzike, kako kažu istraživanja, često slušaju sportisti pred nastupe na velikim takmičenjima. Kao pesme koje su se, i među njima, pokazale kao najefektivnije su "We Will Rock You" grupe Queen, čuveni dance hit „Get Ready for This“ sastava 2 Unlimited ali i hip-hop hit sa početka milenijuma „In Da Club“ legendarnog 50 Centa.

Dakle, žanr nije bitan u ovom slučaju nego energija koju pesma nosi. U ovu kategoriju spada i rok muzika ali i, na primer, dance hitovi. Kako kažu naučnici, upravo zbog te energije oni koji slušaju ovakve liste su motivisaniji da obave neki radni zadatak. Dakle, na vama je samo da u pretraživač ukucate „pump up plejlista“ i svi problemi koje ste imali sa motivacijom će biti rešeni kroz nekoliko minuta.

Dance muzika

Iako smo navikli da ovu vrstu muzike slušamo u diskotekama i klubovima, ona vam može biti od koristi na radnom mestu, naročito ako neki zadatak treba obaviti u kratkom vremenskom roku. Istraživanje Mindlaba pokazuje da oni koji slušaju ovu vrstu muzike na poslu, radne zadatke obavljaju osetno brže od njihovih kolega, i to za čak 20 odsto.

Dance muzika se može podeliti u više različitih žanrova, ali kao najefikasiji za slušanje na radnom mestu se pokazao upravo trance. To ni ne treba da čudi, jer je za njega karakterističan upravo tempo od 130 do 160 udaraca po minuti, koji podstiče rad našeg mozga. Neki od najpopularnijih izvođača ovog žanra su Armin van Buuren, Tiesto i Paul Van Dyk.

Bez obzira za koji od navedenih žanrova se odlučite, bitno je da svojom muzikom ne ometate kolege sa kojima delite radni prostor. U tom slučaju, od produktivnosti i dobro obavljenog posla nema ništa. Zato, slušalice na uši i uživajte u onoj muzici koja vas motiviše!

Kopiraj link

Đorđe Ivanović

Ðorđe je diplomirani novinar čije interesovanje seže i u ostale društveno-humanistčke nauke. Smatra da se savršeno uklapa u sintagmu "sveznajuća neznalica" i svoju budućnost vidi u pisanju.

Slični tekstovi

Poznati koji su se okrenuli "običnim" poslovima
29.09.2023.
4 min

Poznati koji su se okrenuli "običnim" poslovima

U pauzi od učenja
Recept za uspeh: 90/90/1 pravilo Robina Šarme
13.01.2023.
5 min

Recept za uspeh: 90/90/1 pravilo Robina Šarme

U pauzi od učenja
Kako se horoskopski znaci ponašaju na poslu?
18.11.2022.
11 min

Kako se horoskopski znaci ponašaju na poslu?

U pauzi od učenja