U pauzi od učenja

Šta je brainstorming tehnika i kako ti može koristiti

19.01.2024.
2 min

 „Da bi imao veliku ideju moraš imati puno ideja“ – rekao je najveći naučni rival Nikole Tesle Tomas Edison. Da su njih dvojica, umesto pokretanja rata struja, udružili svoje ideje desila bi se, možda najveća svetska oluja ideja – brainstorming.

Šta je brainstorming tehnika i kako ti može koristiti

Foto: Startuj.infostud.com (Shutterstock)

Koliko je udruživanje ideja važno primetio je Aleks Ozborn, koji u svojoj knjizi „Primenjena mašta“ govori o „kreativnom rešavanju problema“. Njegovo rešenje poteklo je iz marketinga. Ozborn je zbog novih, kreativnih marketinških ideja okupljao grupe čiji su članovi nasumučno davali svoje predloge. Na taj način dolazilo je do „oluje“ ideja iz koje su ispadale najbolje, najčešće kao kombinacija više predloga.

Kako brainstorming funkcioniše?

Tehnika brainstorminga funkcioniše tako što jedna ideja koju pojedinac iznese u grupi podstiče druge da prikažu svoje. Ono što je važno da znaš kako bi ova tehnika uspela je da:

  1. Okupiš prave ljude! Članovi grupe moraju biti kompetentni i zainteresovani da učestvuju u rešavanju zadatka.
  2. Kritika ne ohrabruje! Ukoliko ne kritikujemo one koji daju predloge, već svaki uvažimo, a kritike ostavimo za kasnije, veća je verovatnoća da će se više ljudi usuditi da iznese svoje predloge.
  3. Mora postojati lider! Neko od zaposlenih, ili čak profesionalci mogu preuzti ulogu lidera i voditi grupu. Time bi se tok rešavanje problema usmeravao u poželjnom pravcu.

Kod breinstoriminga više je još više. Dakle, nije važno šta misliš o svakom predlogu, nemoj se zadržavati na detaljima u ovoj fazi rešavanja zadataka, već što više podstiči svoju grupu. Bitno je iz grupe izviću najveći mogući broj predloga.

Takođe, lude, hrabre i čudne ideje su dobrodošle. One posebno podstičku kreativnost grupe. Konačno rešenje nekog problema obično je kobinacija predloga: 1+1 = 3.

Neke od najpopularnijih brainstorming tehnika

  • Pisanje ideja na papir
  • Mentalne mape
  • Tehnika lestvice do najbolje ideje
  • Postavljanje ključnih 5 pitanja
  • SWOT analiza prioriteta

Šta je brainstorming u svakodnevnom životu?

Sastanci timova u kompanijama, školske učionice, čak i planiranje renoviranja sa ukućanima. Tako da sledeći put kada tako nešto radiš, obavezno razradi brainstorming tehnike, možda uspeš da postaneš lider čak i roditeljima.

Kopiraj link

Marija Vasić

Marija je mama, humanitarac i novinar.