U pauzi od učenja

Šta je to strah od javnog nastupa i kako ga se možeš rešiti

19.02.2024.
6 min

Veština javnog nastupa/javnog prezentovanja je nešto što te u današnje vreme može i te kako izdvojiti na intervjuu za posao, ali i u samom poslu u odnosu na druge kolege. Tokom studija ti može pomoći da dobiješ bolje ocene jer se dobar utisak (samim tim i ocena) pojačava tvojom dobrom prezentacijom.

Šta je to strah od javnog nastupa i kako ga se možeš rešiti

Foto: Pexels

Strah od javnog nastupa je uobičajena pojava, kako kod mladih, tako i kod starijih, a predstavlja najčešće iracionalan i preteran, u mnogim slučajevima i parališuć strah ili anksioznost, koji se javlja tokom javnog govora ili prezentacije.

Ukoliko si ti osoba koja gaji strah od javnog nastupa verovatno se suočavaš sa preteranom tremom koja počinje pred sam nastup ili prezentaciju, ali koja može početi i mnogo ranije. Nažalost, kod mnogih se radi o parališućem strahu koji u potpunosti remeti koncentraciju i pažnju osobe, koja bi u datom trenutku trebalo da bude usmerena na obavljanje datog zadatka. Umesto toga, usmerena je na razmišljanje o negativnom utisku koji će potencijalno ostaviti na publiku, ali i na vizuelizaciju svega negativnog što može da se desi poput pogrešno izgovorenog teksta, zamuckivanja, drhtanja glasa, zaboravljanja nečeg krucijalnog, odnosno neke vrste sramote zbog sveukupnog neuspeha i katastrofalnog izlaganja.

Ono što treba da znaš jeste da ne treba da očajavaš i da se ove stvari mogu popraviti, kao i da je određena količina straha pred neki važan događaj totalno prirodna i normalna dokle god je ima u određenoj meri.

Kako se možeš osloboditi straha od javnog nastupa?

Dobra priprema

Kako bi se oslobodio straha od javnog nastupa ključno je da se dobro pripremiš. Naime, neophodno je da dobro uvežbaš govor koji planiraš da izgovoriš pred određenim brojem ljudi. Najbolje bi bilo da se tokom uvežbavanja tog govora snimaš telefonom, upravo kako bi video u čemu grešiš što se samog govora tiče, ali i gestikulacije i kako bi kasnije to mogao da popraviš. Ali, budi oprezan sa prevelikim vežbanjem jer nekad preterana spremnost, ako možemo tako da je nazovemo, može biti kontraproduktivna. Šta to znači? To znači da treba da kreneš na vreme i da se u adekvatno vreme i na određen vremenski period „preslišavaš“ jer svakodnevna višesatna vežba može dovesti do bubanja napamet, stoga možeš dovesti sebe do toga da tokom samog javnog nastupa skroz zablokiraš i da ne uspeš da izustiš ni reč od trenutka kad se zbuniš. Zbog toga je jako bitno da uvežbaš sam koncept o kome ćeš govoriti, ali ne i redosled reči u rečenici.

Ključne stvari

Takođe, bilo bi dobro da sve svoje ciljeve za dati govor/prezentaciju staviš na papir kako bi se usmerio konkretno na ključne stvari u vezi sa samim izlaganjem. Uvek je mnogo delotvornije kada imaš jasno napisane ciljeve pred očima u odnosu na zamišljanje istih u glavi.

Vežbanje pred ogledalom

Vežbanje pred ogledalom je još jedna metoda koja može biti izuzetno delotvorna. Ova metoda korisna je upravo zbog toga što je vežbanjem ispred ogledala neophodno da se koncentrišeš na više stvari istovremeno, počevši od celokupnog izgleda, preko držanja, gestikulacije, govora, ali i na sam tekst koji izgovaraš, stoga je to izuzetno zahtevna, ali i dobar način pripreme. Ukoliko savladaš fokusiranje pre svega na ono što treba da izgovoriš pored toliko distrakcija, smanjuje se verovatnoća da te išta može zbuniti tokom samog javnog nastupa/prezentacije.

Fokusiranje na ono što govoriš

Tokom same prezentacije se maksimalno usredsredi na ono što trenutno govoriš i to je jedina stvar o kojoj treba da misliš. Govor tela, pokreti, gestikulacija i dikcija će doći prirodno jer si to već dosta dobro uvežbao kod kuće. Tokom samog izlaganja jedino o čemu treba da razmišljaš jeste naredni korak koji treba da izvedeš i ništa više od toga. Previše različitih misli dovodi do dekoncentrisanja.

Neuspeh je sastavni deo puta do uspeha

Nemoj da dozvoliš da se demotivišeš ukoliko si jednom doživeo neuspeh tokom javnog nastupa. Zapamti da je prvi put uvek i onaj najteži i da posle njega sve ide mnogo lakše i brže. Zapamti to da je veliki broj najuspešnijih ljudi na svetu doživeo ogroman broj neuspeha pre nego što je došao do uspeha, stoga možeš da zaključiš da neuspeh zapravo nije neuspeh, već da je neuspeh samo put do uspeha.

Vežba, vežba i samo vežba

Ukoliko želiš da postaneš sjajan u javnom nastupu, odnosno da budeš odličan govornik neophodno je da se što češće izlažeš istom. Kad god imaš priliku da nešto predstaviš ili ispričaš, ali i postaviš pitanje pred grupom ljudi, ne ustručavaj se da to i uradiš, jer će vremenom to ojačati tvoje samopouzdanje i maksimalno sniziti stepen treme koji bi imao ukoliko se ne bi izlagao sličnim stvarima.

Strah od javnog nastupa je skoro uvek praćen određenim fiziološkim promenama poput znojenja dlanova, crvenila u licu, suvih usta, gubljenja daha i sličnog, kao i predikcije katastrofalnog ishoda, ali i prevelikog fokusiranja na unutrašnje stanje organizma, odnosno kako se osećaš umesto na ono što bi želeo da izgovoriš. Uz određenu tehniku, sve se ovo može prevazići.

Razni su načini za savladavanje treme od javnog nastupa, ali ključan je onaj da se što više izlažeš istom, što za početak možeš uraditi pristupanjem u različite studentske, volonterske ili slične organizacije jer ćeš tu sigurno imati priliku da se oprobaš u nekoj vrsti javnog nastupa, što ti može biti od velike koristi pri zaposlenju i samom radu u određenim kompanijama.

Kopiraj link

Kristina Pavlović

Student Farmaceutskog fakulteta, koji se već neko vreme bavi marketingom u turizmu. Veliki je zaljubljenik u čitanje, pisanje i putovanja. A pored toga strast su joj fitnes i nutricionizam, kao i konstantno upoznavanje inspirativnih i zanimljivih ljudi.