Obrazovanje

Visina školarina na fakultetima u Srbiji

09.09.2024.
4 min

Odabir fakulteta u Srbiji predstavlja važnu odluku, ne samo zbog buduće karijere već i zbog finansijskih obaveza. Cene školarina variraju u zavisnosti od popularnosti fakulteta, grada u kojem se nalaze, te da li su u pitanju državni ili privatni univerziteti.

Visina školarina na fakultetima u Srbiji

Foto: Startuj.infostud.com (Shutterstock)

Ova analiza istražuje sve relevantne troškove studiranja u Beogradu, Novom Sadu i Nišu.

Najpopularniji fakulteti

Prema istraživanjima koje je sproveo sajt Startuj.infostud, najpopularniji fakulteti na kojima su studenti ove godine konkurisali su Filološki fakultet, smer psihologija, zatim Stomatološki i Arhitektonski fakultet, kao i Medicinski fakultet, na kom je svake godine ogromna konkurencija.

Među najskupljim državnim fakultetima, Stomatološki fakultet u Beogradu izdvaja se sa školarinom od 180.000 RSD, dok su troškovi studiranja na Fakultetu organizacionih nauka u Beogradu nešto niži, iznoseći 171.000 RSD. Elektrotehnički fakultet u Beogradu nudi različite studijske programe, sa školarinama od 144.000 RSD, dok je softversko inženjerstvo najskuplje, koštajući 282.000 RSD. U Novom Sadu, Medicinski fakultet ima školarinu od 130.000 RSD, dok Fakultet tehničkih nauka naplaćuje 100.000 RSD. Ukoliko želiš da studiraš u Nišu, školarina na Prirodno-matematičkom fakultetu iznosi 75.000 RSD, a cena na Građevinsko-arhitektonskom fakultetu je 150.000 RSD.

Ukoliko te zanima koliko koštaju ostali fakulteti, na našem sajtu možeš pronaći sve potrebne informacije, od toga kakav je izbor smerova, pa sve do cena školarina.

Privatni fakulteti

Privatni fakulteti u Srbiji su generalno skuplji. Školarine se kreću od 1.500 do 3.000 evra godišnje, u zavisnosti od fakulteta i studijskog programa. Popularni programi su u oblasti menadžmenta, ekonomije i informacionih tehnologija, studije umetnosti i humanističkih nauka. Privatni fakulteti često nude fleksibilnije opcije plaćanja, ali retko imaju opcije oslobađanja od troškova prijava i administracije.

Fakulteti na kojima je ove godine ostalo mesta u drugom upisnom roku

Ukoliko si se odlučio/la da se upišeš u drugom upisnom roku i ovih dana polažeš prijemni, Hemijski fakultet u Beogradu ima školarinu od 102.000 RSD, dok Filološki fakultet naplaćuje 119.000 RSD. Matematički fakultet u Beogradu izdvaja se sa školarinom od 150.000 RSD, a Farmaceutski fakultet sa 145.000 RSD. Šumarski fakultet u Beogradu, sa školarinom od 80.000 RSD, i Rudarsko-geološki fakultet, koji naplaćuje 76.000 RSD, predstavljaju povoljnije opcije. Ako si voljan/a da putuješ van Beograda, školarina na Prirodno-matematičkom fakultetu u Novom Sadu iznosi 107.690 RSD, dok je na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu povoljnija cena od 88.000 RSD.

Odabir između državnih i privatnih fakulteta u Srbiji zavisi od finansijskih mogućnosti, ličnih preferencija i odabrane struke. Državni fakulteti nude povoljnije opcije sa potencijalnim olakšicama, dok su privatni fakulteti skuplji, ali pružaju veću fleksibilnost i drugačije pogodnosti. Pre nego što se odlučiš, važno je da dobro istražiš sve troškove i benefite kako bi napravio/la pravi izbor.

Kopiraj link

Milica Paunić

Studentkinja TMF-a koja pored nauke, gaji ogromnu ljubav prema čitanju i pisanju u slobodno vreme. Prijatelji za mene kažu da sam putujući jukebox jer znam svaku pesmu, prepoznatljiva sam po svojim šarenim kombinacijama i zaraznom smehu.