Saveti za traženje posla

Kako izgleda uvođenje novozaposlenog u posao?

17.10.2022.
7 min

Napisali ste savršen CV, pokidali ste na razgovoru za posao, posao je vaš i od ponedeljka počinjete da radite. Ali, onaj kamen sa srca i dalje nije pao zato što dolazite u novo okruženje gde ne poznajete nikoga i gde su sve oči uperene baš u vas.

Kako izgleda uvođenje novozaposlenog u posao?

Foto: Startuj.infostud.com (Shutterstock)

Kako je to biti novozaposleni u firmi? Kako će na vas gledati poslodavci i kolege? Kako da se ponašate? Kako da što uspešnije prođete kroz period privikavanja? Verujem da su ova i mnoga druga pitanja u glavi svima pred prvi radni dan, a tu mislimo i na poslodavce i na novozaposlene.

Odgovore na ova pitanja potražili smo kod tri različita sagovornika - poslodavca, kolege mentora i novozaposlenog.

Prvih mesec dana najkritičnije

Jelena Veselinović, HR konsultant, kaže da profesionalno uvođenje u posao ne znači samo objasniti radne zadatke, dužnosti i obaveze novozaposlenom već podrazumeva i osećaj pripadnosti timu u koji ulazi.

- Prvih mesec dana je najrizičniji period. Tada firma i osoba koja je zaposlena procenjuju u kojoj meri im se interesi poklapaju, da li su ispoštovani dogovori, da li kandidat može da ispuni očekivanja firme, ali i svoja očekivanja.

Gde ima motivacije biće i produktivnosti

Način na koji dočekamo nove zaposlene utiče na njihovu motivaciju i smanjenje stresa. Gde ima motivacije biće i produktivnosti, navodi naša sagovornica.

Jelena kaže da je pre dolaska novog radnika potrebno pripremiti plan uvođenja u posao.

- To podrazumeva da se na papiru napišu sve aktivnosti koje radnik treba da prođe, da se za svaku aktivnost nađe adekvatan mentor i odredi tačno vreme koje je potrebno da bi se određeni radni zadatak savladao. Ukoliko firma ima HR-a, prvih sat vremena nakon njegovog dolaska je vreme kada HR zaposlenog upoznaje sa organizacionom klimom, upoznaje ga sa timom u koji ulazi i svim sektorima u firmi. Nakon toga ga prepušta mentoru, koji je unapred upoznat sa svim aktivnostima koje treba da prođu zajedno.

Ukoliko je urađena profesionalna selekcija koja podrazumeva uklapanje profila ličnosti sa radnim zadacima i timom u koji ulazi, retko se dešava da se novozaposleni ne snalazi u novom okruženju ističe naša sagovornica i dodaje:

- Firme koje istinski rade na razvoju zaposlenih, spremne su da daju dodatno vreme. Ukoliko se ispostavi da osoba nije adekvatna za tu radnu poziciju, a firma ima mogućnosti da je prebaci na drugu poziciju na kojoj bi se bolje snašla, ovaj način reorganizacije kadra se pokazao kao dobro rešenje. Ukoliko se ispostavi da firmi treba neko baš na toj poziciji, i da nema mogućnost prebacivanja na drugu poziciju traži se zamena, i zapošljava se druga osoba.

Iz ugla mentora

Gordana (24) radi kao komercijalista i posle 10 meseci rada imala je priliku da bude mentor novom kolegi i da ga uvede u posao .

- Kada je sadašnji kolega imao razgovor za posao bila sam prisutna jer se cenilo moje znanje sa terena. Kolega je prošao sve provere i krugove te smo krenuli u obuku. On je na razgovorima za posao upoznat sa kompanijom, vizijom i misijom firme, a na obuci smo se fokusirali na naš posao i teren.

Gordana objašnjava da je obuka podrazumevala upoznavanje sa proizvodima koje prodaju, upoznavanje terena, objekata, poslovođa i ljudi koji rade u objektima koji treba da se obiđu.

- Najbitnije prilikom uvođenja novozaposlenih u firmu je dati sve potrebne informacije, imati strpljenja i razumevanja. Svako od nas je bio na početku. Svi smo različiti, ali svima treba dati šansu.

Naša sagovornica se trudila da novog kolegu upozna sa svakom mogućom situacijom koja može da se desi i dodaje:

- Moj cilj je bio da u svakoj situaciji na licu mesta reši problem i nema nedoumicu šta je potrebno uraditi.

Naša sagovornica za kraj ističe da je bitno prikazati dobre strane posla novozaposlenom i videti njegovu želju za radom. Kada se stvori prijatna atmosfera, što je moguće učiniti pogotovo prilikom obavljanja terenskog posla, sve je lako uraditi.

Brže greši da bi brže došao do rezultata

Milica (26) nakon završenog fakulteta je imala prvo poslovno iskustvo u firmi koja se bavi proizvodnjom kablova za automobile.

- Nakon što su mi javili da sam dobila posao, počela sam sa obukom koja je trajala dve nedelje. U toku prvih sedam dana imali smo teorijsku obuku gde smo upoznati sa karakteristikama mašina na kojima ćemo raditi. Zatim smo praktično radili zajedno sa mentorima koji su nam dodeljeni. Nakon obuke koju sam prošla mentor je uvek bio tu za mene i bila sam slobodna da ga pitam sve što me zanima, sve dok nisam i sama savladala posao.

Naša sagovornica kaže da voli da uči i da je uvek spremna na sve situacije, ali je u početku imala strah od grešaka.

- Nakon nekog vremena sam shvatila da me je svaka moja greška dovela do toga da nakon šest meseci rada budem unapređena zato što sam brzo učila nove stvari. Negde sam pročitala rečenicu kojom sam se vodila, a to je „brže greši da bi brže došao do rezultata“.

Za kraj naša sagovornica poručuje da svako ima drugačije iskustvo navikavanja na novi posao, ali kada postoji iskrena želja da se nešto nauči sve je lakše.

- Najlakše je odraditi posao i otići kući, ali za mene to nije poenta. Posao u tadašnjoj firmi je za mene bio privremen i nije bio vezan za moju struku, ali ja sam tu naučila kako treba funkcionisati u timu i u velikoj korporaciji. Podigla sam moje radne navike na viši nivo i naučila kako da komuniciram sa kolegama, kako da podnesem greške i ispravim ih. Svako poslovno iskustvo može da nam pomogne da budemo bolji radnici i ljudi, i mislim i da loše i neprijatne situacije možemo da preokrenemo u našu korist i naučimo nešto iz njih.

Naši sagovornici se slažu da je prvih mesec dana na novom poslu najkritičnije i da, ako je plan uvođenja u firmu urađen ispravno, retko se dešava da se novozaposleni ne snađe.

Takođe, uloga mentora je izuzetno bitna, zbog toga nemojte izbegavati da postavljate pitanja i nemojte se bojati grešaka jer iz njih možete samo više naučiti.

I za kraj, fokusirajte se na pozitivne stvari. Na taj način ćete lakše prebroditi sve one manje lepe situacije za koje je normalno da se dešavaju u poslu. I ne zaboravite da uživate u celom procesu, jer u svakom iskustvu ima nešto vredno, a na nama je da to pronađemo.

Kopiraj link

Zorica Đukić

Po profesiji master pedagog, u duši večni kreativac. Uživam u šminkanju, čitanju knjiga, pisanju i šetnji sa mojim kucama.