Saveti za traženje posla

Sve što si želeo da znaš o sezonskom radu, a nisi imao koga da pitaš

19.07.2024.
7 min

Dolaskom letnje sezone uvek se aktuelizuje tema sezonskih poslova, a ti kao školarac ili student imaš priliku da se angažuješ tokom letnjeg raspusta, odnosno nakon ispitnog roka, kako bi sakupio sebi novac za džeparac.

Sve što si želeo da znaš o sezonskom radu, a nisi imao koga da pitaš

Foto: Startuj.infostud.com (Shutterstock)

U jednom od naših ranijih blogova smo ti u generalnom aspektu obradili temu sezonskih poslova, a sada ćemo se fokusirati na to da ti detaljnije objasnimo primenu pozitivnih zakonskih propisa na konkretne slučajeve u praksi.

Da li maloletnici mogu da budu sezonski radnici?

Prva konkretna dilema koja ti se može javiti u vezi sa radnim angažovanjem preko sezonskih poslova je da li možeš da radiš tokom letnjeg raspusta iako si maloletno lice, odgovor na to pitanje će te vrlo obradovati. Naime, poslodavac može da te angažuje kao maloletno lice koje nije navršilo 18 godina života, pod uslovom da nisi mlađi od 15 godina života, ukoliko su ispunjeni posebni zakonom predviđeni uslovi koji se odnose na prethodnu pismenu saglasnost tvojih roditelja, kao i lekarski nalaz nadležnog zdravstvenog organa kojim se utvrđuje da si sposoban za obavljanje tih poslova i da isti nisu štetni za tvoje zdravlje, nadalje da takav rad ne ugrožava tvoje obrazovanje, kao što je na primer rad leti za vreme školskog raspusta.

Sezonski poslovi tokom ekstremnih vrućina

Tokom ekstremno toplih leta, kao što je ove godine, uvek se postavlja pitanje uslova pod kojima se obavljaju sezonski poslovi čije je mesto rada na otvorenom, kao što su poslovi u poljoprivredi ili građevini. Dakle, u tom pogledu želimo da ti razjasnimo da u samom Zakonu o pojednostavljenom radnom angažovanju na sezonskim poslovima ne postoji konkretna odredba koja se odnosi na ovo pitanje, ali su poslodavci dužni da primene smernice koje je donelo Ministarstvo rada da kada je temperatura iznad 36 stepeni, naročito u periodu od 11 do 16 časova, organizuju svoj rad tako da ne radiš teške fizičke poslove na otvorenom prostoru i da ne budeš direktno izložen sunčevom zračenju.

Da li kao korisnik porodične penzije možeš biti sezonac?

Ukoliko kao korisnik porodične penzije iza jednog od roditelja stekneš svojstvo osiguranika, a na osnovu obavljanja sezonskih poslova ostvariš ugovorenu naknadu, obustava isplate tvoje porodične penzije se neće vršiti ukoliko ti je ugovorena naknada na mesečnom nivou ostvarena u iznosu nižem od najniže osnovice u osiguranju zaposlenih, važeće u momentu uplate doprinosa (u momentu izrade ovog bloga u julu 2024. godine, iznosi 40.123 dinara). Isplata će se obustaviti ukoliko iznos ugovorene naknade pređe pomenuti iznos najniže osnovice. Pravila o obustavi porodične penzije primenjuju se nezavisno od toga da li je tvoja porodična penzija izvedena od starosne, prevremene starosne ili invalidske penzije tvog preminulog roditelja. Ukoliko Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje putem preuzimanja tih podataka utvrdi da si ti kao sezonski radnik ostvario ugovorenu naknadu na mesečnom nivou u iznosu većem ili jednakom najnižoj osnovici, u tom slučaju, Fond može doneti rešenje o obustavi isplate tvoje porodične penzije.

Da li kao sezonac novac dobijam na ruke?

Usvajanjem Zakona o pojednostavljenom radnom angažovanju na sezonskim poslovima je data mogućnost pojednostavljenog načina radnog angažovanja lica i plaćanja poreza i doprinosa za rad na sezonskim poslovima. Više ne moraš da strahuješ da li će ti se platiti za ono što si radio, jer se ovim zakonom pre svega garantuje isplata naknade za rad tokom angažovanja na sezonskim poslovima. Dakle, tvoj formalno-pravni status počinje kada te poslodavac prijavi preko portala i od tada počinje tvoje pravo na naknadu za tvoj rad, jer kao sezonski radnik imaš pravo da za svoj rad budeš plaćen, i to po času rada, bez pripadajućih doprinosa i poreza. Najniži iznos radnog sata ne sme biti niži od minimalne cene rada. Zahvaljujući regulisanju rada na „crno” sada ti se naknada može plaćati preko računa ili na ruke zavisno od dogovora, ali u oba slučaja postoji zakonska obaveza plaćanja doprinosa na zaradu što sa sobom donosi mogućnost da se na ostvarenu naknadu računa penzijski staž. Naknada za rad isplaćuje se na kraju radnog dana ili u drugim dogovorenim rokovima. Nezavisno od visine dogovorene dnevnice, poslodavac ima obavezu da za tebe kao sezonskog radnika na kraju meseca plaća doprinose za penzijsko i invalidsko osiguranje. Penzijsko osiguranje ti se računa za svaki dan tvog radnog angažovanja kao sezonca.

Da li mogu da idem na more tokom angažovanja na sezonskim poslovima?

U skladu sa pojmom sezonskog posla, to nije posao na kojem si angažovan sve vreme, zakon je predvideo da kao pojedinac možeš da budeš radno angažovan najviše 120 radnih dana u kalendarskoj godini. Dakle, ukoliko si prethodno uplatio aranžman za more, a pri tome imaš nameru da nakon povratka sa mora, nastaviš svoje radno angažovanje preko sezonskih poslova, uz prethodni dogovor sa poslodavcem imaš pravni osnov da zahtevaš da se to unese u ugovor koji ćeš zaključiti sa poslodavcem.

Da li kao sezonac imam obavezu članstva u omladinskoj zadruzi?

Omladinske zadruge, kao takve, predstavljaju mesto gde su koncentrisane razne ponude za posao na jednom mestu, što pre svega značajno štedi vreme prilikom potrage pojedinca za sezonskim poslovima. Poslodavci preko omladinskih i studentskih zadruga nude široku paletu poslova od praktikanskih pozicija, privremeno-povremenih poslova, pa sve do full-time poslova. Ipak, moramo ti skrenuti pažnju da nemaš zakonsku obavezu da budeš član pomenutih zadruga, već možeš samostalno tražiti sezonski posao jer na taj način ostvaruješ uštedu zato što ne moraš plaćati članarinu ovim organizacijama. 

Koja su dodatna prava koja ostvaruješ kao sezonski radnik?

Kao sezonac imaš još određena dodatna prava za koje je vrlo bitno da imaš saznanje o njima, da bi u punom obimu mogao da ih koristiš. Pre svega moraš da znaš da si zdravstveno osiguran za slučaj povrede na radu i profesionalne bolesti. Što konkretno znači da, ukoliko doživiš povredu na radu tokom obavljanja sezonskih poslova, imaš zdravstveno osiguranje u punom obimu, što podrazumeva, pored naknade svih troškova tvog lečenja preko Fonda, ujedno znači i da možeš svoju povredu na radu da prijaviš kod Fonda za zdravstvo, što je preduslov za kasnije ostvarivanje prava na tužbu protiv poslodavca ukoliko je do tvoje povrede došlo usled nepoštovanja i nesporovođenja mera zaštite na radu.

Isto tako je veoma bitno da znaš da, ukoliko se kao sezonski radnik nalaziš na evidenciji nezaposlenih, onda se za vreme obavljanja sezonskih poslova ne brišeš sa evidencije, niti ti se obustavlja isplata novčane naknade za vreme privremene nezaposlenosti u skladu sa propisima o zapošljavanju i osiguranju za slučaj nezaposlenosti.

Moramo da naglasimo da je, uprkos pojedinim nedostacima u trenutnoj zakonskoj regulativi, ostvaren veliki napredak na zakonskom regulisanju angažovanja mladih osoba na sezonskim poslovima i na taj način je zakonski ispraćena tendencija rasta broja mladih koji rade sezonske poslove, a ujedno je i tvoja odluka olakšana da se radno angažuješ i dopuniš svoj kućni budžet. Nadamo se da smo ti pomogli da posredstvom naših odgovora na konkretne životne situacije doneseš odluku da, na primer, budeš radno angažovan tokom predstojećeg leta putem sezonskih poslova i na taj način odeš na more ili zaradiš džeparac.

Kopiraj link

Dušan Cvrkušić

Dušan je diplomirani pravnik, prevodilac, konsultant za oblast obaveznog socijalnog osiguranja, tipičan društvenjak po interesovanju, altruista i uvek spreman za nešto novo.