U pauzi od učenja

Kako mladi razmišljaju o svojim finansijama

24.03.2023.
7 min

Nedavno smo pisali o tome kako možeš uspešno da upravljaš svojim finansijama gde nam je Lidija Barjaktarović, profesorka i doktorka ekonomskih nauka, podelila brojne savete za štednju, trošenje novca, razvijanje svesti o finansijskoj pismenosti.

Sproveli smo mini istraživanje u kojem smo pitali mlade kako troše novac, da li štede i kako uopšte upravljaju svojim finansijama. 

Foto: Startuj.infostud.com (Shutterstock)

Potrošim celu platu u roku od par dana

Nevena (25) radi već godinu i po dana i tek nedavno je počela da razmišlja o svojim finansijama.

- Živim sa roditeljima i do pre par meseci trošila sam celu platu u roku od nekoliko dana od uplate na račun. Nisam razmišljala o prihodima, rashodima jer sam znala da će roditelji uvek da mi uskoče u pomoć kada mi ponestane novca.

Ona kaže da je u jednom trenutku tema novca počela da je frustrira, najviše zato što ga nikad nije imala i zato što nije znala kako da ga uštedi.

- Rešila sam da preduzmem stvar u svoje ruke i da počnem da razmišljam o novcu tako što ću početi sa određenim edukacijama. Prvo sam pogledala nekoliko besplatnih kurseva na tu temu, na Kampsteru sam pronašla nekoliko njih. Zatim sam kupila nekoliko knjiga o finansijama, najjači utisak na mene je ostavila knjiga Bogati otac, siromašni otac od Roberta Kiosakija. 

Želim da budem slobodan jednog dana

Goran (26) kaže da nije impulsivan trošadžija, ali ne planira baš svaki trošak striktno.

- On kaže da je finansijska pismenost jedna od najbitnijih stavki modernog života. Koliko može da pomogne i olakša život kada smo je svesni, takođe može dosta lako da smanji kvalitet života zbog nedovoljne svesti o istoj.

Naš sagovornik ima mesečna primanja do 100.000 dinara i trudi se da uštedi bar 20% mesečno. Kaže da se ubedljivo najviše novca potroši na stan, račune i hranu. Njegovi finansijski ciljevi su takvi da jednog dana bude "slobodan" i da ne radi za novac nego da on radi za njega.

Gordana (25) koja radi kao komercijalista ima mesečnu platu od 70.000 dinara i još jedan dodatni posao gde se primanja razlikuju iz meseca u mesec. Kaže da se trudi da sve troškove isplati od svoje stalne plate, a da dodatno ubaci u jednu od „fioka“ za štednju. Ona mesečno uštedi oko 100e.

-  Da bi imali finansijsku stabilnost i sigurnost veoma je važno planirati, i to dobro i pravilno isplanirati finansije. Sami sebe testiramo, napravimo plan, nagradimo se, vežbamo, dajemo sebi motivaciju kada provirimo u kutiju za štednju i prijatno se iznenadimo.

Nevenina mesečna primanja iznose 70.000 dinara, i poslednja tri meseca uspela je da uštedi 5.000 dinara mesečno.

- Najviše novca ubedljivo potrošim na garderobu i kozmetiku. Na te troškove mi ode 70% primanja i ostatak potrošim na izlaske i hranu. Želela bih da se to promeni u narednom periodu i da naučim da pravim razliku između želja, potreba i kratkoročnih zadovoljstava.

Emilija (27) radi u marketinškoj agenciji, ima mesečna primanja do 90.000 dinara i uspeva da uštedi oko 20.000 dinara. Ona ističe da živi sa roditeljima i da u suprotnom ne bi imala dovoljno novca za stan, račune, hranu, odeću.

-  Planiram mesečni budžet. Uvek ustanovim mesečne prioritete, i kada vidim koliko mi ostalo za trošenje bez obaveze do kraja meseca onda sa tim novcem umem impulsivno da reagujem. Ali ne dozvolim sebi da ostanem bez novca.

Dobra organizacije je pola posla

Gordana raspoređuje novac tako što izračuna koliko će joj od plate biti potrebno za troškove koje zna da će imati (učešće u kupovini potrebnih stvari za kuću, rođendanski pokloni…), zatim odvoji novac za štednju i za biznis koji planira da pokrene.

- Ostatak novca rasporedim na nedeljnom nivou. Pa i ako impulsivno potrošim na neku stvar, narednih dana uštedim. Od svake plate sebe počastim nečim što mi se svidi ili sam jako želela, bez da gledam na cenu.

Naša sagovornica kaže da je dobra organizacija pola posla, a da je druga polovina karakter. Kada to imate, plan će biti uspešan 100%.

Nevena, sa druge strane, kaže da joj aplikacija Money manager koju je instalirala dala realnu i bolnu sliku o njenim troškovima.

- Nakon što sam instalirala tu aplikaciju i počela da dodajem sve svoje troškove doživela sam ogroman šok kada sam videla da trošim više nego što imam platu. To je naravno bilo zbog novca koji sam stalno dobijala od roditelja. 

Balans ključna stvar

Nina (24) koja radi u marketinškoj agenciji kaže da ne ide iz krajnosti u krajnost što se tiče finansija i nije totalno isplanirana osoba, ali ni impulsivan kupac.Ona kaže da je balans ključna stvar koja je za nju bitna.

Na početku meseca popiše koji su njeni fiksni troškovi i onda ostalu količinu novca raspolaže prema svojim prioritetima za taj mesec.

- Mislim da je štednja povezana sa životnim prioritetima, ukoliko ti je prioritet moći ćeš da uštediš, a ukoliko ti nije, definitivno će se svaki dinar rasporediti na druge opcije. Ja i dalje spadam u drugu grupu ljudi, svaki dinar se iskoristi na nešto.

Najveći troškovi na stvaranju dobrog osećaja

Nina novac najviše troši na stvaranje dobrog osećaja. To su za nju hrana u gradu, ispijanje kafa, putovanja, izlasci - sve što može da stvori uspomenu.

- I tu dolazi do mog prioriteta, uvek ću pre novac dati za to nego za neku materijalnu stvar, komad odeće. Svesna sam da tu odlazi najviše novca i sa godinama verujem da će se prioriteti promeniti. Volela bih da se fokusira na svoj biznis i posao u budućnosti, tako da bi u svoje finansijske prioritete stavila to. 

Mladi ne razmišljaju o štednji

Nina smatra da jako mali broj mladih razmišlja o dugoročnim ciljevima na način štednje ili investiranja.

- Uglavnom je ‘od danas do sutra’ sistem koji većina propagira. Ili ukoliko štede, to je zbog toga kako bi sebi kupili materijalne stvari koje su njima bitne. Pametne investicije su daleko od mladih danas i baš zato edukacija o ličnim finansijama treba da bude deo obrazovanja.

Nemojte izgubiti sebe

Goran, za kraj  savetuje mlade da budu istrajni jer se to uvek isplati, vredni i da razmišljaju o sebi i svom životu.

- Novac nije najvažnija stvar na svetu. Neke visine je potrebno da se dostignu, ali ne treba izgubiti sebe u svemu tome, život brzo prođe.

Nina savetuje mlade da ne razmišljaju danas za danas i da im potrošnja radi potrošnje neće doneti ništa više od par dana zadovoljstva.

- Sebi treba udovoljiti, ali opet postoje granice i ukoliko su prioriteti dobro postavljeni granice neće biti problem. Savet je i da se rano krene sa edukacijom o ličnim finansijama, dok ne dođu do svog sistema koji će njihove potrebe i raspoložive budžete iskombinovati na najbolji mogući način.

Naši sagovornici su nam pokazali da sa različitim mesečnim primanjima imaju svoje sisteme i načine na koji troše novac i štede. Neki još taj sistem nisu otkrili i to je skroz u redu, nikad nije kasno uneti neke promene i početi sa finansijskom edukacijom. 

Kopiraj link

Zorica Đukić

Po profesiji master pedagog, u duši večni kreativac. Uživam u šminkanju, čitanju knjiga, pisanju i šetnji sa mojim kucama.

Slični tekstovi

Kako uspešno da upravljaš svojim finansijama?
10.03.2023.
8 min

Kako uspešno da upravljaš svojim finansijama?

U pauzi od učenja
Mala životna škola zvana život u studentskom domu
15.04.2022.
7 min

Mala životna škola zvana život u studentskom domu

U pauzi od učenja
Dragana Penco, psiholog: Mladima bi svi da „prodaju“ svoju ekspertizu o životu!
18.03.2022.
12 min

Dragana Penco, psiholog: Mladima bi svi da „prodaju“ svoju ekspertizu o životu!

U pauzi od učenja