Obrazovanje

Kako se motivisati da učiš tokom praznika?

16.12.2022.
6 min

Red žurki i dobrog provoda, zatim red ukusne hrane i toplih napitaka, a potom kvalitetno provedeno vreme sa najbližima i mnogobrojne tradicionalne aktivnosti. Ne nužno ovim redosledom, ali složićete se da svega ima po malo. Kada ovaj niz akcija zaspemo još šljokicama, smehom, zabavom i spokojom, za učenje tu realno i nema mnogo mesta.

Kako se motivisati da učiš tokom praznika?

Foto: Startuj.infostud.com (Shutterstock)

A kako nam svi planovi ne bi pali u vodu kada se sredinom janura vratimo kolokvijumima, ispitima, testovima i domaćim zadacima, trebalo bi ipak malo zagrejati stolicu u tim prazničnim danima.

Ukoliko ste ispratili naše savete kako da pokidate prvi ispitni rok nakon leta, u nastavku vas čeka još nekoliko predloga prilagođenih novogodišnjem periodu.

Napravi dobar plan

Jeste kliše, ali zaista olakšava ceo proces učenja. Potrudite se da plan napravite dan, dva pre početka odmora, dok ste još u pokretu i okruženi poslednjim pripremama pred praznično isključenje. Na listu papira (ili nekoj od elektronskih opcija) prvo ispišite sve bitne datume (ispita, kolokvijuma, testova, predaje domaćih zadataka), a potom za svaki predmet zapišite šta je sve potrebno da se savlada. Zatim poređajte gradivo po težini ili prioritetu, kako biste se prvo fokusirali na predmete koji su teži, obimniji, koje želite da položite u prvim rokovima ili su testovi već unapred zakazani.

Sledeći korak jeste da materijal rasporedite na broj dana koje imate za učenje. Obratite pažnju da ne ubrajate one dane za koje ste sigurni da knjigu nećete ni pogledati, kao što su na primer Božić ili doček Nove godine. I ne dozvolite da vam to stvara nelagodu, jer je skroz okej da imate koji dan potpuno slobodan. 

Tako posložene obaveze ruše iluziju da nećete uspeti da savladate sve što je potrebno, što je samo po sebi dodatna motivacija za rad. Međutim, lepo bi bilo da se tog plana koliko toliko pridržavate kako vam se gradivo ne bi nagomilavalo, a samim tim stvaralo frustraciju i nervozu.

Budi efikasan i efektivan

Efikasnost podrazumeva da se stvari rade brzo, kvalitetno i na odgovarajući način, a efektivnost znači da se rade prave stvari. Kada ova dva pojma isprepletemo sa temom učenje, to bi značilo da je bitno šta učite i na koji način učite. Dakle, kako nemate mnogo vremena za razvlačenje tokom novogodišnjih i božićnih praznika, posebno ukoliko nekoliko dana odvojite da se odmorite, onda je bitno da učenje bude što preciznije i pravo u metu.

Zato predlažemo da kada krenete sa učenjem prvo odredite koliko sati ćete u tom danu učiti. Sada, kada imate okviran vremenski period i određeni obim materijala koji želite da pređete, bitno je da budete efikasni i efektivni. 

Dakle, dok prvi put čitate gradivo, beležite pojmove i informacije koje su najbitnije i sama suština gradiva. To je efektivnost. Ukoliko vam ostane vremena možete širiti priču i dodavati manje značajne podatke, ali bitno je da glavni deo naučite. Za efikasnost vam može pomoći Pomodoro tehnika koja podrazumeva da određeni period radite aktivno (25, 30 ili 50 minuta) bez ometanja, a onda sledi pauza od pet, deset minuta. Ciklus se ponavlja u zavisnosti koliko vremena imate na raspolaganju. 

Pomoć prijatelja

I ptice na grani znaju da su motivacija i produktivnost na mnogo višem nivou kada se uči u društvu. Naravno, razumemo da je, ukoliko učite na glas, bolja opcija da ste sami, međutim prvi dodiri sa materijalima i gradivom, dok još sve razgledate i istražujete je dosta jednostavnije kada ste okruženi ljudima koji su u istom sosu kao i vi.

Posebno je kvalitetno kada učite sa osobama koje žele da savladaju potpuno isto gradivo, jer u tom slučaju možete da objašnjavate pojmove koje druga strana ne razume i tako utvrdite svoje znanje, a pomognete i kolegi, da zajedno ponavljate i razmenjujete mišljenja, ali i da inspirišete i motivišete jedni druge ukoliko posustanete.

Sa druge strane, pomoć može doći i iz virtuelnog sveta. Postoji mnogo aplikacija koje vam mogu pomoći da budete bolje koncentrisani, kao što su Noisli, Freedom, Forest,.. Takođe postoje aplikacije koje vas podstiču da budete produktivniji i efikasniji (Grammarly, Habitica, Toggl,..). Kad već postoji prilika, zašto je ne biste iskoristili i sebi olakšali proces učenja.

Ne forsiraj sebe

Ukoliko vam se taj dan nikako ne uči, koncentracija vam je u minusu i ama baš ništa vam ne ulazi u glavu, odmorite. Pogledajte inspirativan film, napravite mini koncert i pevajte na sav glas, prošetajte sami ili u društvu, posvetite tih nekoliko minuta ili sati omiljenom hobiju, pročitajte par stranica zanimljive knjige, ali nikako ne odustajte.

Krucijalno je da naučimo da kada se umorimo ili nam dođe žuta minuta, usporimo i odmorimo, a ne da odustanemo.
Ukoliko osetite da nemate energije tog dana da pređete sve što ste planirali, kada završite sa odmorom i opuštanjem, sednite i uradite koliko možete. Jedna strana, jedna strana. Svaki progres je bolji nego tapkati u mestu. Videćete da kada bez pritiska pristupite zadatku, sa mišlju “hajde da uradim koliko mogu” postoji šansa da nećete ni primetiti, a uradićete sve što ste tog dana planirali.

I za kraj

Istina je da ima malo i do sreće. Šta ako nam padnu baš ta pitanja koja nismo ni pogledali, šta ako nas uhvati trema ili mozak zablokira?
Nećemo vas lagati, i sreća zna tu da zameša prste. Ali što više budete znali, naučili i savladali, manje sreće će vam trebati. Zapamtite to.
Do sledećeg čitanja prijatelji, napunite oči prazničnim sjajem i šljokicama, glavu znanjem, uši smehom, a stomake domaćim specijalitetima i pokidajte sve školeske/studentske obaveze koje vam slede!

Srećni vam novogodišnji i božićni praznici!

Kopiraj link

Tijana Đurić

Student sam Fakulteta organizacionih nauka, a u svetu digitalnog marketing sam od druge godine studija. Zaljubljenik sam u pisanu reč i volim da budem okružena inspirativnim ljudima.